Obchodníci na Vysočině nejvíce zdražili jablka, snížila se naopak cena paprik. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
V kraji Vysočina mezi 3. a 17. srpnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, osm jich naopak zlevnilo. Cena se nezměnila u hovězího masa, jogurtů, vajec, rostlinného másla, rýže, těstovin a chleba.
Nejvýraznější zdražení statistici na Vysočině zaznamenali u konzumních jablek, a to o 18,9 procenta na 29,42 Kč/kg. I přes zdražení však zůstala cena jablek pod celostátním průměrem. Dále zdražily například šunkový salám, kuřata kuchaná celá, polotučné mléko, či mrkev.
Nejvíce šly s cenou dolů papriky, a to o 20,5 procenta. Kilogram stojí průměrně 42,75 Kč, což je stále nad celostátním průměrem. V kraji se snížily také například ceny vepřového masa, pšeničné mouky, pšeničného pečiva, piva, rajských jablek či pomerančů.
Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili jablka, o 13,4 procenta na 28,63 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i kuřata, přírodní minerální voda a bílý jogurt, mírně nahoru šla také cena eidamu, těstovin či piva. Naopak nejvíce zlevnily papriky, a to o 17,3 procenta na 39,66 koruny za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci také cenu hovězího masa, vajec, kmínového chleba nebo brambor.
zdroj: MEDIAFAX
ČSÚ: Na Vysočině nejvíce zdražila jablka, dolů šla cena paprik
- Podrobnosti