Právě v těchto dnech začalo na trvale podmáčených a rašelinných loukách s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin pravidelné šetrné ruční kosení. Jde o jednu z aktivit péče o zvláště chráněná území jako přírodní rezervace a přírodní památky.
„Kraj Vysočina každoročně vynakládá ze svého rozpočtu asi 5,2 milionu korun na údržbu 140 maloplošných zvláště chráněných území. Většina prostředků je vynaložena právě na kosení asi 160 ha trvalých travních porostů v chráněných územích, péče ale zahrnuje i odstraňování náletových dřevin, dále pak označení chráněných území v terénu, zpracování plánů péče a přípravu podkladů pro vyhlášení za zvláště chráněné území,“ vysvětluje Zdeněk Chlád, krajský radní pro oblast lesního i vodního hospodářství a zemědělství a pro oblast životního prostředí.
Pravidelné jednoroční kosení a odklizení pokosené trávy je nezbytně nutným managementovým opatřením pro celou řadu chráněných rostlin, jako jsou například prstnatec májový, všivec lesní či kozlík dvoudomý. „Bez pravidelné péče by došlo k poklesu druhové bohatosti a pestrosti trávo-bylinných společenstev a postupnému zarůstání dřevinami,“ upozorňuje Chlád.
Foto: archiv Kraje Vysočina
Kosení se provádí křovinořezy nebo ručně vedenými sekačkami. Hlavní část prací probíhá v červenci a srpnu. „Práce jsou fyzicky náročné, provádí se v podmáčeném, často i špatně dostupném terénu. Na louky není možné vjíždět mechanizací, pokosená tráva je ručně stahována plachtami na přístupná místa. Navíc není z pícninářského hlediska kvalitním materiálem a lze ji využít pouze ke kompostování nebo po usušení k podestýlce. Obvykle tak ze strany zpracovatelů není o tuto hmotu zájem,“ doplňuje krajský radní.
V případě zvláště chráněných území je stále větší zřetel kladen na to, aby kosení nebylo pouze šetrné k rostlinám, ale také ohleduplné k živočichům. Při kosení jsou ponechávány drobné nepokosené plošky pro zdárný vývoj bezobratlých, termín sečení se také přizpůsobuje hnízdění ptáků (bekasina, chřástal) nebo vývoji larválních stádií motýlů (modrásek bahenní).
Informace pro gurmány a milovníky jídla na Vysočině - Vysočinachutná