Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2 až 4 kilogramy. Na vině je samozřejmě přejídání, nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu, popřípadě sladkých nápojů. Pokud se zdravý člověk jeden den přejí, s jeho hmotností se vůbec nic nestane. I jednorázové přejedení však může být rizikové pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem. Nadměrný energetický příjem či konzumace alkoholu u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky. Může dojít až ke ztrátě vědomí, hrozí i zhoršení stávajících ischemických potíží s rizikem mozkové příhody nebo infarktu myokardu.
Jak je vidět, zdánlivá nebezpečí číhají na diabetiky na každém kroku. Nadměrný energetický příjem u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky s vyššími hladinami cukru (hyperglykémii). Dalším rizikem je například kombinace metforminu (lék na zvýšení inzulinové citlivosti) a alkoholu, která může vést až k rozvratu vnitřního prostředí organismu. U diabetiků, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu.
V současné době je možné snížit riziko hypoglykémií užíváním inzulínových analog. Jedná se o biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností. „Inzulínová analoga přináší řadu výhodných vlastností, které usnadňují inzulínovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. Umožňují náhradní léčbu inzulínem přiblížit více fyziologické tvorbě inzulínu za normálních podmínek, což je klíčové zejména u pacientů s diabetem 1. typu. U pacientů s diabetem 2. typu je pak možné díky rychlejšímu nástupu účinku a kratší době jeho trvání podávat menší dávky inzulínových analog a lépe inzulínovou aplikaci načasovat. U pacientů s nadváhou nebo obezitou lze díky snížení množství sacharidů ve svačinách a druhé večeři (nebo i jejich úplnému vynechání) lépe dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a její udržení. Variabilita působení inzulínu se při léčbě inzulínovými analogy snižuje a účinek léčby je tak předvídatelnější. V důsledku toho vede léčba inzulínovými analogy ke snížení počtu hypoglykémií a je pro pacienty bezpečnější,“ vysvětluje Martin Prázný, diabetolog z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
ČTĚTE DÁLE
Každopádně se diabetici nemohou spoléhat, že se jim cukrovku podaří udržet pod kontrolou pouze díky moderním a bezpečným lékům. Měli by tomu každodenně napomáhat dodržováním zdravého jídelníčku a dostatkem pohybu.
Jak tedy zvládnout vánoční jídelníček „bez obav z následků“ a přitom si svátky užít?
1) Jídlem si neubližujte!
• Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.
• Nemějte vánoční dobroty stále na očích, čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte.
• Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat.
2) Posviťte si na tuky
• Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy či rostlinné tuky.
• Uberte z receptu část tuku (třetinu) a nahraďte ho mlékem, jogurtem či kefírem.
• Plechy nevymazávejte, využijte pečicí fólie.
• Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Při nákupu čokolády hledejte název „čokoláda“ na obale, dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem s obsahem méně vhodných nasycených mastných kyselin.
• Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody.
• Na smažení použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový.
3) Přátelské cukry
• Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má 2x více vlákniny a podstatně více minerálních látek (zinek, železo, vápník) i vitaminů (B1, B2).
• Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete částečně využít ovoce nebo alespoň nekalorické sladidlo, čímž radikálně snížíte množství kalorií. Vhodné pro tepelnou úpravu a svou chutí velmi blízké cukru je též sladidlo sukralóza. Další alternativou je poslední dobou stále oblíbenější přírodní forma slazení – rostlina stévie.
• Namísto sladkých a často tučných kousků cukroví jezte čerstvé ovoce.
• Vyhýbejte se alkoholu, zejména tvrdému. Namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.
• Vyberte si jen pár nejoblíbenějších druhů cukroví a upečte jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po Vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení.
• Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).
4) Odlehčujte, ale nehladovte
• Jezte pravidelně 5x denně, zařazujte i malé svačinky.
• Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.
• Nezanedbávejte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň 7 sklenic nekalorických tekutin.
• Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte, vyšívejte, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny. Uzobávání zeleniny mezi jídly není na škodu, nevyhládnete a sníte méně nevhodných potravin.
• Namísto majonézového salátu si udělejte lehčí verzi s dostatkem zeleniny, namísto klasické majonézy můžete použít majonézu light a bílý jogurt.
• Chlebíčky s tvrdým salámem nahraďte chlebíčkem šunkovým, místo bramborového salátu použijte tvarohovou pomazánku, namísto tvrdých, tučných sýrů použijte vejce a zeleninu.
5) Začleňte pohyb do sváteční pohody
• Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje váš krevní cukr v rozumných hodnotách.
• Namísto jídla jděte ven. Procházka se svými bližními vám dá víc než tác chlebíčků a ještě uděláte něco pro své zdraví.
• Pohyb by vás měl bavit. Nazujte si po letech brusle a jděte se bavit s vnoučaty na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.
• Pokud víte, že jíte přes míru, přidejte na pohybu.
6) Neztraťte nad sebou kontrolu
• Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru.
• Pokud budete mít hladinu krevního cukru rozkolísanou, zaznamenávejte si hodnoty do sešitu a konzultujte pak zápis s diabetologem.
• Měřte si pravidelně i krevní tlak a sledujte příjem soli.
Diabetik by neměl během vánočních svátků ztrácet ze zřetele svou nemoc a naopak by měl uzpůsobit své nemoci jídelníček a pohybovou aktivitu. Pár dnů přejídání se přece nestojí za závažné zdravotní komplikace způsobené nejen vysokými hladinami krevního cukru, ale i vzestupem hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí.
Více informací a praktickou nutriční kalkulačku naleznete na www.lecbacukrovky.cz.
Recepty: Zdravě a chutně i o Vánocích
Pečený kapr s jarní cibulkou a červenou paprikou
Počet porcí: 4
Ingredience:
4 filety z kapra
sůl
1 svazek jarní cibulky
½ lžičky mleté sladké papriky
500 g brambor
150 g 12% smetany
30 g rostlinného tuku Flora Gold (při redukci váhy snižte množství)
rostlinný tuk Flora Gold na vymazání pekáče
Návod k přípravě:
Filety z kapra osolíme a potřeme rostlinným tukem Flora Gold. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vymažeme rostlinným tukem Flora Gold, rozložíme do něj polovinu cibulky, poskládáme na ni vrstvu brambor a ochutíme solí a trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra, zalijeme smetanou a posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut a poté podáváme.
1 porce: 1960 kJ, 40 g bílkovin, 22 g tuků (SAFA 8 g), 27 g sacharidů
Brusinkové kuličky
Množství: 10 kuliček
Ingredience:
60 g Sušené brusinky
80 g Šmakoun Dessert s meruňkami
1 pol. lžíce Pomerančový džus
Návod k přípravě:
Vše umixujeme v mixéru a tvarujeme kuličky. Kuličky můžete ozdobit i kouskem mandle, sezamovými semínky apod. Brusinky pomáhají proti nadýmání, upravují střevní mikroflóru, účinně pomáhají proti zánětu močových cest a močového měchýře.
1 kulička 15 g = 113 kJ (27 kcal), 1,2 g bílkovin, 0,1 g tuku, 5,1 g sacharidů
Piškotová roláda s kávovým krémem
Ingredience:
Roláda
45 g hladké mouky
15 g kakaa
60 g cukru
4 vejce
Náplň
20 g cukru
15 g želatinového ztužovače
4 g rozpustné kávy
200 g nízkotučného tvarohu
Návod k přípravě:
Žloutky vyšleháme s cukrem a z bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně do žloutků opatrně vmícháme mouku s kakaem a ušlehaný sníh. Hotové těsto rozetřeme v tenké vrstvě na pečicí papír a pečeme při teplotě 180° C cca 10 minut. Hotovou roládu stočíme v pečicím papíru nebo utěrce a necháme vychladnout.
Připravíme si silnou hustou kávu a necháme ji vychladnout. Tvaroh vyšleháme s cukrem a přidáme kávu. Připravíme si želatinu či želatinový ztužovač dle návodu na obale a smícháme s krémem. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme krémem a opět stočíme, necháme v lednici ztuhnout.
1 porce: 800 kJ, 12 g bílkovin, 5 g tuků (SAFA 1,7 g), 26 g sacharidů
Roládka z uzeného sýra plněná česnekovo-tvarohovou pěnou
Počet porcí: 4
Ingredience:
8 plátků uzeného sýra
40 g rostlinného tuku Flora Gold
120 g nízkotučného tvarohu
80 g šunky
česnek dle chuti
sůl
vlašské ořechy
pažitka
Návod k přípravě:
Plátky uzeného sýra rozložíme na potravinářskou fólii. V misce smícháme rostlinný tuk Flora Gold, tvaroh, utřený česnek a sůl. Pěnou potřeme uzený sýr, poklademe na nudličky nakrájenou šunkou, přidáme pažitku a svineme. Necháme v chladu asi 30 minut ztuhnout, pak roládku nakrájíme a řezy ozdobíme vlašským ořechem a pažitkou.
1 porce: 1160 kJ, 18 g bílkovin, 21 g tuků (SAFA 9,5 g), 3 g sacharidů
Tuňákové kuličky
Množství: 10 kuliček
Doba přípravy max. 15 min
Ingredience:
100 g Lučina linie
100 g Tuňák ve vlastní šťávě
Oregano sušené koření
Návod k přípravě:
Vše umixujeme v mixéru a tvarujeme kuličky.
Dbejte na kvalitní výběr tuňáka, který ovlivní výslednou chuť kuliček.
Velmi chutné jsou také kuličky s tuňákem v olivovém oleji. Tam je potřeba dostatečně odlít olej a tím snížit výslednou energetickou hodnotu. Místo kuliček lze také recept použít jako pomazánku.
1 kulička 20 g = 110 kJ (25 kcal), 3 g bílkovin, 1,2 g tuku, 0,7 g sacharidů
Recepty poskytla Iva Málková, zakladatelka iniciativy STOB. Další tipy na zvládání Vánoc naleznete v brožuře Vánoce a kila a v dalších STOBových pomůckách nebo na www.stobklub.cz.
Vysočina plná novinek a aktuálních informací